De Boerboel en zijn gezin

De Boerboel en zijn gezin

De Boerboel is zoals eerder al geschreven een echte familie hond. De Boerboel accepteert niet alleen één persoon van het gezin als zijn baas, maar alle leden van het gezin van jong tot oud. De Boerboel is fantastisch met eigen kinderen, deze zijn hem werkelijk goud waard. De kinderen kunnen bijna alles doen met hem en hij zal ze beschermen met z’n eigen leven. Enerzijds maakt dit het karakter van de Boerboel zo bijzonder, anderzijds is hier juist dan ook een punt van extra oplettendheid vereist. Wanneer u zelf eens boos bent op uw kinderen en ze een standje geeft kan dit verwarrend werken voor uw Boerboel. Ook in situaties waarin vriendjes of vriendinnetjes van uw kinderen over de vloer komen en beginnen te stoeien met elkaar is uiterste oplettendheid vereist. De hond weet stoeien immers niet van echt te onderscheiden. Laat uw hond überhaupt niet delen in de spelletjes van de kinderen. De stelregel blijft echter altijd: laat uw Boerboel of welke hond dan ook nooit alleen bij kinderen zonder toezicht, want het zijn en blijven honden. Daarnaast is het erg belangrijk dat u uw kinderen omleert gaan met de hond in plaats van andersom. Ook hier is het de verantwoordelijkheid van u als eigenaar om bepaalde vooroordelen van grote hondenrassen niet verder te versterken of juist te bevestigen door onoplettendheid of onvoorzichtigheid. Een communicatieprobleem tussen uw kind en uw hond zou zomaar kunnen leiden tot ongelukken en dat wilt u toch niet op uw geweten hebben.

Niet alleen voor het gezin is de Boerboel zeer tolerant en beschermend, maar ook voor alle andere dieren die op zijn territorium leven. Wanneer uw boerboel is opgegroeid met schapen, paarden, kippen, katten en cavia’s zullen ook al deze dieren tot zijn gezin behoren en zal hij deze dieren net als zijn gezin volledig tolereren en beschermen.

Zo tolerant als dat de Boerboel is voor alles wat op zijn territorium leeft zo intolerant is hij voor alles wat er niet thuis hoort. Heel typerend voor de Boerboel is dat hij in z’n intolerantie gradaties kent die je zelden of nooit bij andere rassen zult aantreffen. Zijn selectievermogen is zo verfijnd dat je dit bijna zou kunnen bestempelen als racistisch.  Het feit dat dit door een journalist van het NRC Handelsblad werd bevestigd is bijzonder uniek te noemen.

Een aantal factoren bij de Boerboel zijn bepalend voor zijn alertheid. Bij het zien van vreemde mensen analyseert hij ze met het oog, de neus en de oren. Via zijn ogen analyseert hij de manier van bewegen, de tint van de huidskleur, voorwerpen die de persoon meedraagt en de blik in de ogen. Met zijn neus analyseert hij de lichaamsgeur en met zijn oren de klank van de taal en de toon waarop gesproken wordt.

Doordat de Boerboel zeer fijnbesnaarde zintuigen heeft, wordt zijn alertheid verhoogd met elke afwijking van zijn eigen leefomgeving. Dus groeit een Boerboel op binnen een blank gezin met een Drents accent dan zal hij veel feller reageren op een negroïde persoon met een vreemde lichaamsgeur die ook nog eens Swahili spreekt dan op een dorpsgenoot met hetzelfde accent, lichaamsgeur en huidskleur. Uiteraard zou dit ook omgekeerd gelden indien hij binnen een negroïde gezin was grootgebracht!

Behalve bij mensen heeft de Boerboel ook oog voor detail als het om voorwerpen gaat. Verplaats de grote kamerplant in uw woonkamer maar eens een meter of twee als de hond er niet bij is en zie zijn reactie als hij weer binnen komt! Alles binnen uw huis, tuin en vaste wandelroute zit in zijn geheugen opgeslagen en wee als er iets verandert…Dan is hij zo maar even van slag.

Al deze talenten heeft hij hard nodig om zijn taak als ultieme waakhond goed te kunnen vervullen. Het beschermingsinstinct van de Boerboel is dan ook één van de meest bijzondere eigenschappen van dit prachtige Zuid Afrikaanse ras.