Levensfases van een Boerboel

Zoals eigenlijk bij de meeste grote rassen is een Boerboel pas op late leeftijd echt volwassen terwijl dit bij kleine tot middelgrote honden al rond de leeftijd van één jaar is. De Boerboel teef zal tussen de leeftijd van 2 en 2,5 jaar pas echt volwassen zijn waarbij een reu pas echt volwassen wordt op een leeftijd van 3 tot 3,5 jaar. Zowel geestelijk als lichamelijk ontwikkeld de Boerboel zich dus door, afhankelijk van het geslacht, tot 3,5 jaar of soms zelf nog langer.

U zult merken dat vanaf het moment dat u uw pup ophaalt en in huis neemt, deze ontzettend snel zal groeien in hele korte tijd en voor u het weet heeft u een pup van 6 maanden oud in huis die dan al 40 kg tot 50 kg weegt. En dat in 4 maanden tijd..Vaak zie je in deze fase bij de pups ook dat ze wat overbouwd en slungelig worden al heeft de ene hond daar meer last van dan de andere. Dit is absoluut niet iets om u zorgen over te maken, laat uw pup lekker groeien en vooral goed eten.

De meeste Boerboels komen op de leeftijd van 1 tot 2 jaar pas echt in de puberteit. U heeft dan inmiddels al een flinke hond in huis waar menigeen een blokje voor om zou lopen en toch is het eigenlijk nog maar een pup. U zult ook deze puberfase vaak ook wel herkennen bij uw hond. Uw Boerboel wordt wat eigenzinniger, wordt ineens wantrouwender en feller naar vreemden toe en tegen de honden is het park waarmee hij altijd zo lekker kon spelen stelt hij zich ineens heel dominant op. Ook komt het voor dat de hond zich wat dominanter gaat opstellen naar zijn familie om te kijken of hij nog wat hoger in de rangorde zou kunnen komen binnen uw familie. Vaak komt het voor dat uw Boerboel erg onzeker wordt en soms zelf angstig, ook in de voor hem juist bekende situaties. Die onzekerheid maakt het vaak dat uw Boerboel juist wat feller en scherper gaat reageren naar andere honden en vreemden. Hij moet zich als het ware bewijzen en daarom meent hij zich tegen alles en iedereen te moeten laten gelden. U hoeft zich over deze fase echter geen zorgen te maken, dit is heel normaal gedrag tijdens de puberteit van de Boerboel en stabiliseert zich vanzelf weer. Maar zorg er wel voor dat u ook in deze periode zeer consequent blijft naar uw Boerboel toe en laat zeker niet over u heen lopen. De dominantie naar andere honden blijft vaak wel bij de meeste Boerboels, al moet ik zeggen dat er voldoende uitzonderingen hierop zijn. Dit geldt ook voor zijn houding naar vreemden toe. Uw hond zal zich over het algemeen afstandelijk en wantrouwend naar vreemden opstellen en dit verdwijnt ook niet na deze puberteit. Maar goed dat is eigenlijk ook niet vreemd, want dat is juist één van de kenmerkende karaktereigenschappen van de Boerboel.

Ook lichamelijk en fysiek zal een Boerboel zich tot een jaar of 3 door ontwikkelen. De hond zal tot de leeftijd van ongeveer 10 maanden tot één jaar voornamelijk alleen in de hoogte groeien. Daarna begint de Boerboel pas echt in de breedte te groeien en meer en meer de vormen aan te nemen zoals die horen te zijn. Dit betekend dus dat bijvoorbeeld een 2 jaar oude reu van 65 kg, die in uw ogen als zeer imposant bestempeld wordt nog wel een jaar tot anderhalf jaar kan uitzwaren om uiteindelijk 70 kg te worden. Teven zijn vaak iets eerder lichamelijk volwassen dan reuen en worden vaak nog iets zwaarder en voller nadat ze een nest hebben gehad. Wat dat betreft is enige geduld met dit ras wel op z’n plaats alvorens u beschikt over een volwassen Boerboel.

Lees ook meer over de geschiedenis van de Boerboel in het volgende artikel…

 

Wellicht ook interessant...