De Boerboel….Een Reu of een Teef?

De keuze is gemaakt….er komt een Boerboel! Maar wat wordt het…..een reu of een teef? Je bezoekt enkele Boerboel fokkers en je laat je goed informeren over het ras. Uiteindelijk heb je een keuze gemaakt bij welke Boerboel fokker je graag een pup zou willen kopen, echter nu komt toch het moment dat je een keuze zult moeten maken…

De keuze tussen een Boerboel reu of een Boerboel teef is in eerste instantie natuurlijk heel erg persoonlijk. Zo wordt een teef normaal gesproken twee keer per jaar loops (er van uitgaande dat ze niet wordt gesteriliseerd) en heeft een reu hier natuurlijk geen last van. Een reu daarentegen kan een week of langer volledig van zijn apropos zijn doordat er één of meerdere loopse teven in de buurt zijn.

Doorgaans kun je er van uitgaan dat Boerboel teven iets kleiner en minder fors zijn dan Boerboel reuen. Dit kan in gewicht als snel tussen de 10 en de 25 kilo schelen afhankelijk per hond. Wanneer de vrouw des huizes doorgaans de hond altijd uitlaat en zelf klein van stuk is, dan is het wellicht niet verstandig om voor een reu te kiezen die tot 80 kilo zwaar kan worden.

Er wordt vaak ook gezegd dat reuen dominanter zijn dan teven. Laat ik vooropstellen dat de Boerboel een behoorlijk dominant ras in het algemeen is…dit geldt zowel voor de reuen als voor de teven. Toch is net als bij de mens iedere Boerboel een individu met een eigen karakter waarbij de ene Boerboel dominanter is dan de andere en waarbij de ene Boerboel met alle andere honden in de buurt door één deur kan terwijl de ander dit absoluut niet kan. En nogmaals… dit geldt voor zowel reuen als teven!

Echter wanneer je een Boerboel krijgt die, wanneer hij volwassen begint te worden, zich toch zeer dominant en beschermend opstelt, dan is vanzelfsprekend een teef aanzienlijk makkelijker te handhaven dan een reu. Maar zelfs teven zijn al ontzettend sterk als het er op aan komt. Toch kun je er van uitgaan dat de meeste Boerboel reuen niet met andere reuen door één deur kunnen. Als je hier vooraf van uitgaat dan kan het alleen nog maar mee vallen. Laat je in ieder geval ook goed voorlichten over alle verschillende levensfases van een Boerboel zodat je hier op een juiste en verantwoorde manier mee om kunt gaan.

Het karakter van de Boerboel even buiten beschouwing gelaten (hier heb je immers geen invloed op) kun je natuurlijk wel heel veel invloed uitoefenen op je hond tijdens zijn opvoeding. Een goede opvoeding is zeer belangrijk voor een Boerboel en zal grotendeels belangrijk zijn in de verdere ontwikkeling van uw hond.

De keuze tussen een Boerboel reu of een teef maak je dus enerzijds op basis van je gevoel en anderzijds op basis van je verstand. Heb ik deze hond goed onder controle wanneer hij of zij volwassen is? Wil ik een hond van 70 of 80 kilo door mijn huis hebben lopen met alle gevolgen van dien zoals een zwieberende staart?

Een tweede hond

Heel anders wordt de beslissing wanneer je besluit een Boerboel te nemen als tweede hond of zelfs als aanvulling op een grotere roedel honden die reeds in je bezit is. In dit geval moet je goed kijken naar de huidige situatie.

Heb je bijvoorbeeld nu een teef (even ongeacht het ras van uw huidige hond) dan is het aan te raden er een reu bij te zetten. Doorgaans gaan reuen en teven heel erg goed samen, uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Andersom geldt dus hetzelfde…heeft u al een reu dan is het wellicht verstandig om er een teefje bij te nemen.

Toch kunnen ook twee teven of twee reuen veelal goed samen, alleen hangt dit wel af van de situatie. Twee reuen gaan bijvoorbeeld doorgaans niet goed samen wanneer er ook teven in de buurt zijn, zeker wanneer deze teven loops zijn. De strijd om de voortplanting gaat hier dan een rol spelen. Echter een Boerboel reu en een Maltezer Leeuwtje reu hoeft niet per definitie een strijd op te leveren, terwijl twee Boerboel reuen dat vaak weer wel doet. Zoals u leest zijn er vele aspecten die mee spelen bij maken van de juiste keuze tussen een reu en een teef.

Want wanneer je twee alfa teven samen zet is de kans ook groot dat dit op termijn uit de hand loopt en in zo’n geval zijn vechtende teven nog vele malen erger dan vechtende reuen. Sommige teven dulden absoluut geen andere teven in hun buurt en zoals ik al aangaf zijn de gevechten die hier uit voort kunnen komen op leven en dood.

Bent u van plan om een tweede hond er bij te nemen of uw bestaande roedel uit te breiden met een Boerboel en twijfelt u of u de juiste keuze maakt, neemt u dan gerust contact op met mij zodat we in goed overleg kunnen bekijken wat in uw situatie de beste keuze is.

Wellicht ook interessant...