Beschermingsinstinct van de Boerboel

Het is u inmiddels wel duidelijk geworden dat de boerboel een echte waakhond is met een sterke territoriale instincten. De Boerboel is van nature rustig, zelfverzekerd en dwingt door zijn autoritaire aanwezigheid over het algemeen diep respect af zonder daarbij enige sporen van angst of agressie te vertonen.

Wanneer u een Boerboel eigenaar bezoekt in de nabijheid van de hond zult u onder de indruk zijn van het imposante formaat van de Boerboel en de kracht die hij uitstraalt. De boerboel beseft dit maar al te goed en heeft hier vrede mee. Op een enthousiast onthaal hoeft u in ieder niet te rekenen. De hond zal u nauwlettend in de gaten houden vanuit de nabijheid van zijn baas. Naarmate u langer met het baasje staat te praten zal zijn houding veranderen van staan, naar zitten en uiteindelijk zal hij er zelf lekker bij gaan liggen met zijn ogen dicht.

Op dat moment komt de kleine kleuter van de eigenaar de tuin in rennen en enthousiast wilt u de kleine jongen een aai over z’n bol geven. Voordat u het goed en wel beseft staat de Boerboel tussen u beide in en denkt hé…die lag daar toch net echt te slapen in de hoek. De Boerboel kijkt u strak aan en of hij in enkele seconden nog groter is geworden trekt u instinctief uw hand weg. De Boerboel besnuffelt de kleuter rustig alsof hij wil kijken of alles er nog op en aan zit en loopt vervolgens weer rustig weg.

Beduusd kijkt u de eigenaar aan en vraagt hem: wat was dat nou? Doe het nu nog maar een keer alleen dan met een rustige beweging zegt de eigenaar. U volgt zijn advies op en u ziet dat de Boerboel dit zonder enige reactie accepteert.

Heel anders is de benadering van een Boerboel bij afwezigheid van de eigenaar. Bij daglicht zal hij u tot staan dwingen bij aankomst aan de poort of bij het hek. Elke stap dichterbij zal hij een diepe basgrom produceren die u doet denken aan de grom van een leeuw. U zult zijn manier van waarschuwen snel begrijpen en respecteren.

Heel anders wordt het verhaal bij duisternis. Elke verstandige Boerboel eigenaar heeft dan de poort op slot en mocht u willen weten wat er gebeurt als u toch over de omheining klimt dan zijn er krantenknipsel beschikbaar uit Zuid Afrika die niet voor minder jarigen geschikt zijn. Zodra het enigszins schemerig begint te worden zult u merken dat de Boerboel een stuk alerter en scherper wordt dan bij daglicht en accepteert dan ook binnen een straal van20 meter van de baas geen vreemden meer.

Ondanks dat de Boerboel een uitstekende erfbewaker is zouden we kunnen stellen dat de Boerboel eigenlijk meer bodyguard is voor de baas en zijn gezin. De vroegere Zuid Afrikaanse boeren dreven veel handel en derhalve kwamen er dus veel handelslieden langs op de boerderijen. In deze situaties moest de Boerboel bij daglicht zijn baas dan ook goed aanvoelen of het goed of slecht volk was zonder daarbij gelijk agressief over te komen. De hond moest voelen wat zijn baas voelde en daar naar handelen. Wel moet hierbij gezegd worden dat de Boerboel een zeer zelfstandige hond is die zeker op eigen initiatief zal ingrijpen indien hij denkt dat de nood aan de man is. Houdt hier te allen tijden rekening mee.

Elke Boerboel heeft in principe instinctief de eigenschappen en talenten in zich om te ontplooien tot de perfecte waakhond. Bij de ene Boerboel zullen deze eigenschappen zich sneller en beter ontwikkelen dan bij de ander, echter vroeg of laat komen deze eigenschappen naar boven bij elke boerboel. Net als bij elk ander ras heeft ook elke individuele Boerboel zijn eigen karakter waarbij de ene Boerboel een scherper en pittiger karakter heeft dan de ander. Voor sommige mensen kan het helaas niet snel genoeg gaan en wakkeren op jonge leeftijd al bepaalde agressie aan bij hun hond. Dit is de grootste fout die u kunt begaan bij een Boerboel en vaak worden dit soort honden dan ook na een jaar of twee als herplaatser, of te koop aangeboden omdat ze volgens de eigenaren niet te hanteren zijn. Heb dus geduld en bega deze fout alstublieft nooit met dit ras.

Lees nog veel meer over het karakter van de Boerboel